Huskunder med känsla för detaljer

Med bästa läge vid en av småländska höglandets finaste sjöar har makarna Siv och Hans Josefsson placerat sitt nya Vallsjöhus. Byggnationen har planerats i flera år och inga detaljer har lämnats åt slumpen.

Stora balkonger och sex helglasade pardörrar mot sjön ger en magnifik utsikt.

Stensjön är ett litet samhälle mitt emellan de fyra städerna Nässjö, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö. Nömmen, som ingår i Emåns avrinningsområde, är känd för sitt fina fiske och för sin storlek, de spännande öarna och vikarna.

Redan för ganska många år sedan förvärvade Siv och Hans Josefsson en stuga här. Förra året monterades den ner och flyttades. Plats fanns nu för ett nybygge. Paret har under lång tid ritat, skissat och besökt olika husutställningar.

– Vi har samlat det som vi tycker passar oss bäst från marknaden och när vi sedan visste vad vi ville ha kom vi i kontakt med Vallsjöhus, som verkligen lyssnat på oss. Hos dem har vi känt att inget är omöjligt, säger Siv. Hasse nickar instämmande.

– De har aldrig tröttnat på oss trots att vi stundtals varit krävande och velat göra om detaljer. Vi har känt oss prioriterade och är glada över de beslut vi tagit under byggprocessen, säger han.

De har båda värderat den lokala företagsamheten och samtliga entreprenörer som anlitats har varit från bygden.

– Det har varit ett väldigt bra team. Varje dag har vi och hantverkarna haft förmiddagsfika tillsammans och förutom att detta skapade gemenskap så blev det på samma gång ett dagligt byggmöte, säger Hans.

När huset var färdigt hade paret en invigningsfest för alla som jobbat med huset och deras respektive.

Huset är storslaget där det ligger vid strandkanten tillsammans med ett rejält garage. I grunden är formerna klassiska med sadeltak och kupor. Trots detta känns huset unikt tack vare det omsorgsfulla detaljarbetet som på samma gång gör huset olikt alla andra. Nio runda pelare, fönsterfoder och knutbrädor liksom kök och trapp är något som delvis har designats av makarna själva.

– Vi har själva döpt husmodellen till ”Classic and New Connection”. Det är en mix av det klassiska och unika. Huset har en modern konstruktion med mycket bra energivärden. Det finns mycket teknik som döljer sig i huset, säger Hans och visar en av sina stoltheter; det lilla mediarummet vid köket som fyllts till taket med bredband, datorer och ljudanläggningar i prydliga rack. Allt sköts sedan via surfplatta eller med telefonen och inte en enda kabel är synlig i huset.

– Nu är stenläggningen klar och det murade staketet står på tur. Vi har haft en lokal trädgårdsmästare här som planterat och satt buskar och träd. Gräsmattan är utrullad och övriga grönområden är sådda.

Under hela byggnationen hade Hasse en kamera fast monterad. Den tog bilder med jämna mellanrum och genom att snabbköra bilderna blir byggnationen en actionfylld film som är rolig att visa och återvända till då och då.

– Vi har försökt tänka på allt, även på att huset ska vara förberett för eventuella funktionshinder, för vi vill kunna bo här länge. Vallsjöhus har varit mycket tillmötesgående och allt har levererats som avtalat och på utsatt tid. De har också varit ett värdefullt bollplank, både under byggprocessen och efteråt.

Vi är fantastiskt nöjda!

Text & bilder:
Pierre Klasson
Klassons Mediabyrå