Josefsson_DSC8151-web

Huskunder med känsla för detaljer

Med bästa läge vid en av småländska höglandets finaste sjöar har makarna Siv och Hans Josefsson placerat sitt nya Vallsjöhus. Byggnationen har planerats i flera år och inga detaljer har lämnats åt slumpen.

Stora balkonger och sex helglasade pardörrar mot sjön ger en magnifik utsikt.

Stensjön är ett litet samhälle mitt emellan de fyra städerna Nässjö, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö. Nömmen, som ingår i Emåns avrinningsområde, är känd för sitt fina fiske och för sin storlek, de spännande öarna och vikarna.

Redan för ganska många år sedan förvärvade Siv och Hans Josefsson en stuga här. Förra året monterades den ner och flyttades. Plats fanns nu för ett nybygge. Paret har under lång tid ritat, skissat och besökt olika husutställningar.

– Vi har samlat det som vi tycker passar oss bäst från marknaden och när vi sedan visste vad vi ville ha kom vi i kontakt med Vallsjöhus, som verkligen lyssnat på oss. Hos dem har vi känt att inget är omöjligt, säger Siv. Hasse nickar instämmande.

– De har aldrig tröttnat på oss trots att vi stundtals varit krävande och velat göra om detaljer. Vi har känt oss prioriterade och är glada över de beslut vi tagit under byggprocessen, säger han.

 

De har båda värderat den lokala företagsamheten och samtliga entreprenörer som anlitats har varit från bygden.

Josefsson_DSC8065-web

– Det har varit ett väldigt bra team. Varje dag har vi och hantverkarna haft förmiddagsfika tillsammans och förutom att detta skapade gemenskap så blev det på samma gång ett dagligt byggmöte, säger Hans.

När huset var färdigt hade paret en invigningsfest för alla som jobbat med huset och deras respektive.

Huset är storslaget där det ligger vid strandkanten tillsammans med ett rejält garage. I grunden är formerna klassiska med sadeltak och kupor. Trots detta känns huset unikt tack vare det omsorgsfulla detaljarbetet som på samma gång gör huset olikt alla andra. Nio runda pelare, fönsterfoder och knutbrädor liksom kök och trapp är något som delvis har designats av makarna själva.

– Vi har själva döpt husmodellen till ”Classic and New Connection”. Det är en mix av det klassiska och unika. Huset har en modern konstruktion med mycket bra energivärden. Det finns mycket teknik som döljer sig i huset, säger Hans och visar en av sina stoltheter; det lilla mediarummet vid köket som fyllts till taket med bredband, datorer och ljudanläggningar i prydliga rack. Allt sköts sedan via surfplatta eller med telefonen och inte en enda kabel är synlig i huset.

– Nu är stenläggningen klar och det murade staketet står på tur. Vi har haft en lokal trädgårdsmästare här som planterat och satt buskar och träd. Gräsmattan är utrullad och övriga grönområden är sådda.

Under hela byggnationen hade Hasse en kamera fast monterad. Den tog bilder med jämna mellanrum och genom att snabbköra bilderna blir byggnationen en actionfylld film som är rolig att visa och återvända till då och då.

– Vi har försökt tänka på allt, även på att huset ska vara förberett för eventuella funktionshinder, för vi vill kunna bo här länge. Vallsjöhus har varit mycket tillmötesgående och allt har levererats som avtalat och på utsatt tid. De har också varit ett värdefullt bollplank, både under byggprocessen och efteråt.

Vi är fantastiskt nöjda!

 

Text & bilder:
Pierre Klasson
Klassons Mediabyrå


vatten

Bygga nytt i Vallastaden

”Vi kommer bygga en fristående villa som är ett av visningshusen till bomässan LinköpingsBo – 2017.

På denna blogg kommer vi berätta om hur vårt husbygge fortlöper med allt från grundläggning/kalkyl/bygglov till materialval invändigt i huset.

 

Se familjens blogg på http://vallastaden.eu

Läs mer om Vallstaden 2017


Vallsjöhus Familjen Kensing

 ”Här ska vi bli gamla”

Tanken på ett hus på landet var inte självklar för Vibeke Kensing. Med manlig list, jodå det finns sådan också, lyckades maken John plantera tanken i hennes medvetande.

Idag bor de tillsammans med barnen Agnes och Novali i ett underbart hus i Löten söder om Linköping, med grönskan, lugnet och vidderna som närmaste granne.

Det är inte så ofta man svänger av E4:an redan i Mantorp för att ta sig längre in mot den östgötska landsbygden. Det borde man göra, för här döljer sig en fantastisk natur som visar Sverige från sin bästa sida. Inte konstigt att den här regionen varit brukad och bebodd sedan urminnes tider.

John Kensing är född och uppvuxen i Löten där hans föräldrar har en gård på 140 hektar. Att bo på landet var hans önskan medan hustrun Vibeke, som är från Sävsjö i Småland, var mer tveksam. Paret började därför med att hyra ett hus och det fick dem båda att enas om att de ville bygga nytt när det blev dags med eget bo.

– Jag försökte tidigt plantera tanken på den här platsen hos Vibeke, vi var här och kollade några gånger, säger John och sveper med handen mot platsen där det nya Vallsjöhuset står uppställt.

Detta satte igång en process och för två år sedan inleddes jakten på en husleverantör som uppfyllde makarnas krav. En rejäl tomt styckades av från Johns föräldragård.

Paret ville forma huset själva och göra till- och frånval efter eget huvud. Vibeke, som kommer från husriket Sävsjö, ville ha ett hus från någon firma hemifrån. Nio husföretag fick förfrågan att lämna offert.

– Vallsjöhus blev aktuella tidigt tack vare deras flexibilitet, prisvärdhet och tillmötesgående. De var beredda att göra de förändringar vi ville ha. Vi uppskattade också att det är ett litet, personligt, företag. Bland annat fick vi hälsa på i fabriken i Hultagård utanför Sävsjö och det gav en bra feeling, minns Vibeke.

 

Vallsjöhus Familjen Kensing

John kan också konstatera att Vallsjöhus var den leverantör som gav mest för pengarna totalt sett.

– Kvaliteten är över medel men priserna är nästan lågpris jämfört med andra leverantörer, säger han.

Sommaren 2013 skrevs kontraktet med Vallsjöhus. Man började själva bygga det stora garaget för att ha det klart som förråd och snickarverkstad när huset dök upp. Det var ett smart upplägg inser man idag.

– Allt har flutit på bra, vi fick huset till och med lite före utsatt tid och kunde flytta in i juni 2014, säger Vibeke.

Paret har gjort mycket jobb själva och under hela byggtiden har man varit aktiva på sin blogg på internet. Den har rönt ett stort intresse och runt 8000 besökare har följt deras arbete.

– Från början var bloggen tänkt för nära och kära men det spred sig ut i landet. Periodvis gav bloggandet oss prestationsångest men samtidigt drev det vårt arbete framåt. Några läsare har även hört av sig via telefon, säger Vibeke.

Lite arbete återstår innan allt är helt klart och med facit i hand kan makarna konstatera att man gjort det mesta rätt.

– Vi har kompletterat varandra jättebra. Vibeke har detaljfokus och är pedant medan jag kör på. Att bygga hus är en resa och en känslomässig berg-och-dalbana. Det är ett större projekt än man anar i början men idag är vi fantastiskt nöjda. Vi har tänkt på det mesta och tycker att vi fått vårt drömhus. Här ska vi bli gamla om hälsan finns med oss livet ut, säger John och ler mot sin hustru.

 

Text: Pierre Klasson
Bilder: Pierre Klasson, Madeleine Klasson

 

Se familjens blogg på http://husbyggeiloten.blogspot.se